W ten weekend jestem w nastroju wschodnim. Muzyka arabska brzęczy mi w głowie oraz w stereo, a że upały wreszcie dotarły do Warszawy wystarczy zamknąć oczy aby przenieść się gdzieś na bliski wschód. W sobotę zaprosiliśmy naszych ukochanych przyjaciół na przedłużony lunch z kolacją i drinkami, ale o tym następnym razem.
W sobotę także zawędrowałam na falenicki bazar, w poszukiwaniu świeżych warzyw i innych dobroci. Po drodze napatoczyłam się na stragan ze wszystkim suszonym. Postanowiłam zanabyć drogą kupna (jak mawia Rutkoś) ciecierzycę i sezam, ponieważ chodził za mną humus. Ale kiedy dotarłam do domu, w łapki wpadł mi przepis na falafel i już wiedziałam na co pójdzie ta ciecierzyca J
Falafel to małe kotleciki bardzo popularne w kuchni arabskiej. W zależności od regionu robi się je albo z ciecierzycy albo z bobu. W Szwajcarii były bardzo popularne w barach kebab, jako wegetariańskie danie. Natomiast w Polskich kebab barach jeszcze nie natknęłam się na falafele. W moim ulubionym barze kebab UniKebab na Rue de Kebab we Fribourgu, falafele po prostu rozpływały się w ustach… czas wrócić do dawnych smaków 🙂
Falafel z sosem miętowo czosnkowym (ok. 20 falafeli)
200g suszonej ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
Natka pietruszki i kolendra
Ciecierzycę namoczyć na noc. Rano ugotować, odcedzić i ostudzić. Pokroić w kostkę cebulę i czosnek, posiekać natkę i kolendrę, dodać do ciecierzycy, wszystko zmiksować. Dodać jajko, bułkę i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć w głęboki tłuszczu na złoto, czyli ok. 2-3 minut z każdej strony. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Sos miętowo-czosnkowy
250g jogurtu typu greckiego
2 ząbki wyciśniętego czosnku
4-6 posiekanych liści mięty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
Sól, pieprz
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 20 minut w chłodne miejsce.
Pingback: Weekend in Marakesh Part 1 | Quaintrelle's Cooking