Dziś jest pierwszy dzień czegoś nowego, otóż po długim zastanawianiu się oraz debatach z tą drugą ja, zaczęłam dwa nowe blogi – jeden po polsku, a drugi po angielsku (Quintrelle’s Cooking).
Lato przywędrowało wreszcie do Warszawy i wygodnie rozsiadło się upałem w mieście, wczorajszy nocny deszcz ochłodził mnie na tyle, że wróciłam do kuchni. Może to przez Północny Wiatr, ale czuję że dokądś mnie gna i mimo iż nici z podróży to zawsze pozostają Truskawkowe Pola.
Przepis na Ciasto Truskawkowe wziął się „skądś”, pewnego dnia przywędrował do Maminkowatego zeszytu i został na dobre. Nadaje się do każdych letnich owoców i nigdy skubane nie opada 🙂
Zawsze Doskonałe Ciasto Truskawkowe
- 5 żółtek
- 100g masła
- 250g cukru
- 350g – 400g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat migdałowy
Żółtka (chociaż nie szkodzi jak są całe jajka, bo ciastu to nie szkodzi, a nie trzeba ubijać piany… no dobra, zagapiłam się dziś ale i tak wyszło) utrzeć z masłem i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, a potem cukier waniliowy/aromat migdałowy. Wyłożyć do tortownicy, na to truskawki lekko dociskając. Piec ok 1 godziny w temperaturze 210 – 220C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i podawać z lodami 🙂
Smacznego
Kasia
Hi, this is a comment.
To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.
Pingback: Strawberry Fields Forever | Quaintrelle's Cooking